Ett fritidshus har länge varit en uppskattad tillflyktsort för många svenskar som vill komma undan vardagens jäktande. Dessa semesterbostäder är ofta belägna mitt i naturen och kan därför bjuda på ett stort och välbehövligt lugn. Men vissa personer nöjer sig inte med att bo där på sommaren och liknande utan vill göra detta året runt. I denna artikel berättar vi därför vad du bör tänka på om du går i dessa tankar.
Semesterbostäder är sällan avsedda som permanentbostäder
Generellt sett är ett fritidshus tänkt att användas under delar av året snarare än året runt. De är ofta belägna vid en kust eller på landsbygden. De kan även variera från att vara en enklare stuga till en mer fullfjädrad bostad. Historiskt sett har de dock inte varit avsedda som permanentboenden. Detta då de ofta saknar tillräcklig isolering och alla de bekvämligheter som du kan behöva när vintern är som kyligast.
3 saker att tänka på om du vill bo i ditt fritidshus året runt
Om du vill bo i ditt fritidshus året runt bör du tänka på:
- Möjligheterna till ombyggnation. I vissa fall kan det vara möjligt att omvandla ett fritidsboende till ett permanentboende. Detta kräver dock att du ansöker om bygglov och uppfyller alla regler och villkor för att få göra detta. Till exempel behöver du ofta uppgradera isoleringen och värmesystemet samt se till så att vatten- och avloppssystemet står pall för den ökade belastningen.
- De praktiska aspekterna. Utöver att vädersäkra boendet finns det även vissa andra praktiska aspekter som du bör ta hänsyn till. En av dessa är tillgängligheten. Fritidsbostäder är vanligtvis belägna på avlägsna områden på landsbygden och liknande. Därmed kan tillgängligheten vara begränsad under vintermånaderna. Detta kan innebära ett stort hinder för dig som vill bo i bostaden permanent.
- Den sociala aspekten. Du bör även ta hänsyn till den sociala aspekten. Att bo väldigt avskilt på till exempel landsbygden året runt kan kännas ganska isolerande. Detta gäller inte minst när det inte riktigt är säsong och dina grannar kanske befinner sig i sina permanenta bostäder.