Tänkvärda nyheter

Kameraövervakning till butik

Kameraövervakning till butik

Risk för rån och överfall gör att flera butiksägare funderar på kameraövervakning. Vi har tagit reda på vad det krävs för att börja med övervakning via kamera och vad du behöver tänka på.

Komma igång med kameraövervakning

Kameraövervakningslagen är den lag reglerar hur personer, företag och myndigheter får övervaka via kamera. För dig som har butik behövs det inget tillstånd för att börja med övervakning men du behöver skicka in en anmälan till din Länsstyrelse. Kontakta din Länsstyrelse om du har några frågor runt hur själva anmälan görs. Det finns några saker som du behöver känna till. Syftet med övervakning får bara vara att förebygga eller avslöja brott, kamerorna måste vara fast monterade och får inte ha zoom. Tänk på att vissa områden får du inte alls övervaka som tex provrum, om det är en klädesbutik du har, samt toaletter och omklädningsrum. Vill du ha kameraövervakning utanför din butik måste du ansöka om tillstånd för detta. Det är alltså bara inne i butik som du kan använda kameraövervakning utan tillstånd.

Viktigt att tänka på

Eftersom syftet med din övervakning ska vara att förebygga eller avslöja brott så är det inte tillåtet att använda det inspelade materialet för annat syfte. Du kan inte använda filmerna för att hålla koll på personal eller spana in kunder. Det är inte heller ok att själv sprida filmer från din övervakning även om du tex har ett inbrott eller snatteri på film. Filmerna är bara till för att hjälpa polisen inte sitt arbete och inget som ska läggas ut på sociala medier osv. Om du använder ditt inspelade material på ett felaktigt sätt kan du bli skadeståndsskyldig.

När du har installerat övervakning är det viktigt att du skyltar med detta så det tydligt framgår att butiken har övervakning. Vid entrén till din butik behöver du ha skylten. Har du flera entréer behöver alla dessa ha skyltning om övervakning. Tänk även på att informera din personal om övervakningen och tar dig tid att besvara deras frågor och funderingar.

Val av leverantör

Det finns flera leverantörer på marknaden som säljer övervakningskameror och du kan även välja att köpa till tjänster. Det finns säkerhetsföretag som erbjuder kameratjänster tillsammans med larmtjänster. Då är din kamera kopplad till leverantörens larmcentral och larmcentralen kan då kontakta väktare eller polis direkt när de upptäcker ett pågående brott. Flera av leverantörerna har bra tjänster där du själv kan söka upp filmfrekvenser via app eller via att logga in på leverantörens hemsida.