Tänkvärda nyheter

Vad innebär hårtransplantation

Vad innebär hårtransplantation

Både män och kvinnor kan drabbas av oväntat håravfall eller att håret tunnas ut. Detta kan inträffa när som helst under vår livstid. Ibland kan håravfallet orsakas av en sjukdom som till exempel alopeci eller uppstå till följd av en cancerbehandling eller intag av läkemedel, men det kan också vara kopplat till åldrande.

Håravfallet kan vara särskilt jobbigt för kvinnor eftersom många människor associerar håret med skönhet. Om du har drabbats av håravfall kan det vara svårt att hantera skalligheten, men det finns olika sätt att komma tillrätta med problemet. En av de mest effektiva metoderna för att återfå håret är att genomgå en hårtransplantation. Hårtransplantation är en populär metod för att återfå en hårbeklädd hjässa, i synnerhet för de personer som utan att uppnå önskat resultat på olika sätt har försökt stimulera hårväxten.

Hårtransplantationens historia

Hårtransplantationer har faktiskt utförts sedan 1800-talet, men de mer moderna teknikerna för transplantation av hår härstammar från 1930-talets Japan. Japanska kirurger använde sig då av små transplantat för att reparera skadade områden på människors ögonfransar och ögonbryn, men metoden användes inte för att behandla skallighet.

I slutet av 1950-talet började en amerikansk dermatolog experimentera genom att erbjuda sina patienter gratis hårtransplantationer. Patienterna var män som hade drabbats av manligt håravfall. Dermatologen, som hette Norman Orentreich, kunde påvisa att hårstråna växte lika bra efter transplantationen som de gjort på det område på hjässan som transplantaten togs ifrån. Tidigare hade man trott det motsatta, nämligen att transplanterat hår inte kunde växa bättre än det hår som patienten tidigare hade haft på det skalliga området.

Så går en hårtransplantation till

Under en hårtransplantation flyttas små fläckar av hår från en del av din skalp, eller från en donators skalp, till det område där du är skallig. Generellt sett genomförs hårtransplantationer inte vid ett enda tillfällen, utan under flera olika tillfällen. Det kan vara en ganska kostsam metod, men resultatet är såväl effektivt som permanent.

Innan transplantationen påbörjas kommer du få lokalbedövning för att bedöva din hjässa. Under själva ingreppet kommer en liten del av den håriga delen av hjässan tas bort och den hud som sedan återstår sys ihop. Därefter tas försiktigt små ansamlingar av hår från den håriga delen av hjässan och flyttas till den skalliga delen. Vid ett enda tillfälle kan tusentals hår transplanteras. Värt att notera är att hårtransplantationer kan orsaka sår och ärrbildning, samt att det finns en risk för att en infektion uppstår.