Tänkvärda nyheter

Tandimplantat – hur funkar det?

Tandimplantat – hur funkar det?

Tandimplantat – hur funkar det?

Tandimplantat är en hållbar lösning för den som har skadade eller sneda tänder. Det ser bra ut, och om det är korrekt gjort, så krävs det ett tränat öga för att notera att det faktiskt inte är riktiga tänder. Anledningarna till att man behöver tandimplantat kan vara många – en god klinik kommer att erbjuda säkra och skräddarsydda lösningar för din käka, dina övriga tänder samt dina önskemål och behov. Tekniken inom rekonstruerande tandvård går snabbt framåt – idag är det ett mycket populärt alternativ, om än ganska kostsamt. De kan utföras i såväl storstäder som Stockholm, som på landets mindre orter.

Implantaten fästs i käken med hjälp av titanskruvar. De fungerar ungefär som fästen, där de konstgjorda tänderna kan monteras. Bra tandimplantat ser ut som, och fungerar som, riktiga tänder. Således behöver du inte vara orolig för att implantaten ska hindra dig i vardagen på något sätt. Något som man bör ha i åtanke är att det är mycket viktigt att sköta om sin munhygien.

Traditionellt har alternativet ofta varit löständer. Medan det förvisso är billigare, är andra aspekter av löständer inte särskilt förmånliga i jämförelse med tandimplantat. En av tydligaste fördelarna är att tandimplantat inte riskerar att falla ur munnen. Inte heller fastnar matrester bakom implantaten, något som bidrar till att du minskar risken för jobbiga infektioner. Med det sagt, så krävs det dock fortfarande att man håller efter munhygienen ordentligt, som nämnt lite högre upp i texten. Ofta är det just det som framgången med behandlingen hänger på – att man sköter om sin mun ordentligt. Risken under själva ingreppet är liten.

Vanliga frågor och svar

Var kan man göra dem?

En bra väg att gå är att fråga din tandläkare. Annars kan du söka på fraser i stil med exempelvis ”tandimplantat i Stockholm” (byt ut ”i Stockholm” mot den ort du bor på). Viktigt är att de har god kompetens kring just implantat.

Vilka risker finns det?

En klinik kommer att göra en undersökning på förhand för att säkerställa att du är en god kandidat. Du kommer att bedömas från såväl medicinsk historik som andra tillstånd som kan ha en påverkan på läkningsprocess och ingrepp.

Gör det ont?

Många patienter menar att det kan kännas obehagligt, snarare än att det faktiskt gör ont. Ska du bara sätta in ett tandimplantat är det mindre obehagligt än om du ska sätta in flera.

Vill du veta mer tillhandahåller den här sidan utmärkt information.