Tänkvärda nyheter

Bada bastu – Säkerheten

Bada bastu – Säkerheten

Att bada bastu är generellt mycket säkert. Det är till och med något som kan förbättra hälsan markant. Studier har visat att det sänker blodtrycket och att det hjälper kroppen att transportera blodet mer effektivt. Men det finns personer som kanske borde undvika bastun, eller som i alla fall behöver tänka lite extra på hur man bastar. Hit hör personer med hjärtproblem och sår, till exempel. Sedan finns det ett par saker som är bra att känna till för att göra bastubadande så säkert som möjligt.

Prata med läkare om du har hjärtproblem

Som regel bör du vara i god hälsa om du ska bada bastu. Lindrigare problem, som en förkylning till exempel, kan faktiskt bli bättre med bastubad. Om man däremot tar några mediciner eller har hjärtproblem bör man prata med en läkare innan man går in i värmen. Något annat att tänka på är att nyfödda och små barn inte bör gå med in i bastun.

Drick mycket vatten

En del i att bada bastu är att svettas – mycket. Därför är det bra att dricka mycket vatten för att bibehålla en god vätskebalans i kroppen. Att bli uttorkad gör att upplevelsen knappast blir så bra som den kunde blivit och det kan, om det går långt, leda till värmeslag. Med detta i åtanke rekommenderas det att undvika alkohol när man badar bastu – eftersom det torkar ut kroppen. Har man druckit tidigare och är väldigt bakfull är det bra att vänta tills bakfyllan är över.

Bada gärna med en kompis

Badar du tillsammans med någon har ni ”koll på varandra” om något skulle hända. Dessutom är det en social aktivitet, som passar extra bra att göra med en eller flera vänner. Samtidigt kan det givetvis vara avkopplande att basta på egen hand.

Var försiktig med värmen

Var försiktig med värmen. Blir det alldeles för varmt, kan det rent av bli farligt. För den ovane torrbastaren är bra att börja med omkring 65 – 70 grader och därefter, om man önskar mer värme, öka på till 80 – 85 grader. Den högsta tillåtna temperaturen i USA och Kända är 90 grader. Samma regler gäller dock inte i stora delar av Europa. Sätt dig långt ned och nära dörren om du tycker att det blir för varmt.