Tänkvärda nyheter

Bra träningsmat är en viktig del av en aktiv livsstil

Bra träningsmat är en viktig del av en aktiv livsstil

Bra träningsmat är en viktig del av en aktiv livsstil

Det är viktigt att du som tränar och lever en aktiv livsstil äter en välbalanserad kost. Detta bör du gör för att tillgodose ditt näringsbehov samt för att ge din kropp högoktanig bränsle att använda i träningen. Men du bör naturligtvis inte äta precis vad som helst – till exempel kommer grönsaker vara ett bättre val än pommes frites om du vill prestera på en hög nivå. Därför behöver du bra träningsmat i form av hälsosamma måltider som förser din kropp med energi under hela dagen.

Viktigt med en bra balans och att du lyssnar på din kropps signaler

Har du nyligen lagt om din livsstil till en mer aktiv sådan? I sådana fall kommer du snart upptäcka vilka livsmedel som ger dig mycket energi och vilka som istället har motsatt effekt. Det viktiga är att du lyssnar på din kropp och skapar en bra balans utifrån vad som fungerar för dig.

Några grundläggande tips är dock att du:

  • försöker göra frukosten till en del av din dagliga rutin
  • äter måltider bestående av komplexa kolhydrater, magra proteinkällor, hälsosamma fetter, frukt och grönsaker
  • fyller din kyl med hälsosam och bra träningsmat i form av matlådor m.m.

Vad är bra träningsmat egentligen?

Det råder förstås delade meningar kring vilken kost och vilka livsmedel du bör äta när du har en aktiv livsstil. Dessutom skulle du förmodligen bli förvånad om du visste hur många aktiva vuxna personer som faktiskt struntar i de grundläggande riktlinjerna kring kost och träning.

Till exempel är det viktigt att du får i dig inte bara en viss fördelning av makronutrienter utan även de olika näringsämnen som din kropp behöver. Bra träningsmat bör med andra ord innehålla tillräckligt med vitaminer, mineraler och andra näringsämnen. Först då kan du förse din kropp med alla den näring och energi som den behöver för att kunna prestera på topp.

Men samtidigt behöver du inte göra det svårare än vad det behöver vara. Idag finns det faktiskt leverantörer av färdiglagade matlådor som du kan beställa för att få i dig all den mat du behöver före och efter träningen.