Tänkvärda nyheter

Highlights har alla slags konstnärsmaterial du behöver

Highlights har alla slags konstnärsmaterial du behöver

Som konstnär har du förmodligen flera hundra olika sorters konstnärsmaterial liggande hemma, vilka du har samlat på dig under årens lopp. Vissa av dessa använder du på daglig basis, medan andra bara ligger och samlar damm år ut och år in. De allra flesta konstnärer har detta dilemma gemensamt. Man gör många av sina inköp när Highlights och andra butiker har rea, och för det mesta använder man bara en liten del av det material man köper in.

Här listar vi några av de viktigaste typerna av konstnärsmaterial som varje konstnär behöver. Du kan köpa alla, eller åtminstone de allra flesta av de material som listas här i svenska webbutiken Highlights.

Pennor

Pennor utgör något av en fundament i varje konstnärs verktygslåda. Till detaljer är det vanligt att man använder en mekanisk blyertspenna på 0,5 mm. Dessa kan ha olika hårdheter, såsom 4B och HB. 4B är betydligt mjukare och mörkare än HB, och lämpar sig väl för de områden av dina teckningar som behöver mörka eller fina detaljer, såsom ögonfransar. För många konstnärer är den mekaniska blyertspennan den man inte skulle klara sig utan.

Papper

Papper är en annan viktig del i din arsenal. Ett ritblock från Highlights gör sig utmärkt för snabba teckningar. Vissa ritblock lämpar sig bättre för nybörjare, medan andra är mer avancerade och kan ha två olika sidor – en lenare och en med struktur. När du tecknar på den mjuka sidan får dina teckningar ytterligare en dimension. De blir inte alls gryniga, vilket gör att denna typ av ritblock lämpar sig väl för fotorealistiska konstverk. Papper med struktur gör sig istället bra för stora saker såsom porträtt, då många upplever att det är enklare att jobba snabbt på denna typ av papper.

Radergummin

Ingen är perfekt, och därför behöver du suddgummin för att sudda med. Vissa suddgummin från Highlights har egenskaper som gör att de är bättre på att avlägsna partiklar från grafitpennor. Suddgummins främst funktion är förvisso att radera, vilket är anledningen till att de kallas radergummin, men en skicklig konstnär kan även använda sitt radergummi som ett mer mångfacetterat verktyg.