Tänkvärda nyheter

Varför bör jag använda cykelskor?

Varför bör jag använda cykelskor?

Cykelskor har en styv sula som gör att du kan trampa på pedalerna mer effektivt. Sulan skyddar samtidigt dina fötter från skada, och till råga på allt är de bekväma och snygg. Många frågar sig ändå om cykelskor verkligen är värda sitt pris. Det korta svaret på den frågan är ja, det finns många anledningar till att du bör äga åtminstone ett par ordentliga cykelskor.

Det finns cykelskor för alla sorters cykling: MTB-cykling, racercykling, spinning m.fl. Du bör därför köpa ett par skor som stämmer överens med ditt sätt att cykla. Cykelskor för herrar finns det väldigt brett utbud att välja bland medan damer oftast har det lite svårare men de löser många kvinnor genom att välja herr-modeller.

Fördelar med att bära cykelskor

Cykelskor är styva och skyddar dina fötter. När du sitter på en cykel är du beroende av att dina fötter kan ge stöd åt resten av din kropp. Det är därför den styva sulan är en verklig tillgång. Den gör det möjligt för dig att stödja hela din kropp och förhindrar att du faller av cykeln. Vissa cykelskor är framtagna för att användas tillsammans med klickpedaler. Den främsta fördelen med att använda dessa är att det kan vara enklare för dig att trampa på pedalerna när skon är fäst i pedalen. Det kommer kännas som att du knappt gör någonting alls.

Cykelskor finns tillgänglig i flera olika storlekar, färger och former. Det gör att du kan hitta ett par skor som verkligen tilltalar just dig, som dessutom passar din typ av cykling och dina ambitioner.

Så fungerar cykelskor

Cykelskor gör det möjligt för dig att överföra din energi till cykelns pedaler på ett enklare och mer effektivt sätt. Det finns dessutom skor som är framtagna för användning med klickpedaler, vilka du snabbt och enkelt kan fästa i pedalerna och på så vis effektivisera rörelsen och energiöverföringen.

Genom den nedåtgående rörelse du gör när du trampar på pedalerna aktiverar du framsidan av dina lår, och i samband med den uppåtgående rörelsen aktiverar du bakre lårmuskeln och stora sätesmuskeln. Dessa bägge muskelgrupper säkerställer att du får mer kraft samt enklare och mer effektivt kan trampa. I och med att de olika musklerna ger en större kraftöverföring kan du dessutom trampa snabbare och göra av med mindre energi.