Tänkvärda nyheter

Klassiska mopeder

Klassiska mopeder

Vissa mopedförare är mer än nöjda med att sitta på sina fortskaffningsmedel och sakligt cruisa fram genom trafiken, samtidigt som man funderar på morgonens möte och huruvida man stängde av kaffekokaren där hemma. Andra tycker att mopedens kapacitet inte är fullt utnyttjad om man ligger och gosar i trettio kilometer i timmen. Som tur är så finns det ju ett sätt att öka mopedens resurser betydligt. Det kallas moppetrim och de flesta som är motorintresserade vet exakt hur det funkar. Och vet de inte det så är det antagligen i detta nu på väg att ta reda på det.

Bland de nostalgiker som sysslar med mopeder finns enorm kunskap om mopedernas tekniska frågor. Vill man trimma en klassisk moped kan det vara svårt att hitta rätt utrustning. Som tur är finns butiker som har allt för detta syfte! Här finns mopedtrim och delar till Sachs och en hel del andra mopeder.

Vad säger lagen?

Det som polisen tillsammans med ett gäng politiker har bestämt är att man visserligen får lov att trimma sin moped, men, det finns ett stort MEN. Man får bara lov att köra en trimmad moped på inhägnat område. Till exempel, om man som bondson eller -dotter hade tänkt ta sin moped och köra och hämta hem korna, en slags modern variant av Emil och Alfred i Lönneberga, så får man det. Om man vill köra sin supersnabba moped till skolan en måndagsmorgon, så får man inte det. Så fort mopeden kan köras snabbare än trettio kilometer i timmen, så räknas den som lätt motorcykel och kräver en äldre förare och ett särskilt körkort.

Vad säger ungdomarna?

Ungdomarna har som sagt troligtvis koll på lagen, sen om det hindrar dem från att fiffla, fixa, fila och dona, det är en annan sak. Det är nämligen förvånansvärt lätt att få upp antalet hästkrafter i en moped och på så sätt göra att det kör snabbare. Man kan själv bestämma om man vill satsa på att göra ett ingrepp med en liten skruvmejsel eller fil. Alternativt kan man gå in i en affär eller på internet och köpa på sig lite coola delar. Sen behöver dessa bara installeras, och i jakten på en riktigt cool moped går det lätt som en plätt.