Tänkvärda nyheter

Komponera smörrebröd

Komponera smörrebröd

Det är många som uppskattar att bli bjudna på smörrebröd och pilsner. Både som pubrätt eller som kost vid en afterwork är detta en fullträff som har fått allt för lite uppmärksamhet. Mingelmat i alla dess former har länge varit någonting självklart att känna till. De flesta har till och med en bestämd uppfattning om vilka mingelrätter som är bäst vid ett visst tillfälle. När det gäller smörrebröd finns det inte en lika utbredd erfarenhet. Kanske har man avnjutit dessa i Danmark under en snabb vistelse, för att sedan inte tänka närmare på menyn. Vissa av de cateringföretag som finns i Sverige har tagit steget och börjat erbjuda smörrebröd som alternativ till andra klassiska rätter. Gensvaret är stort och fler än någonsin önskar bjuda på detta trevliga och lite unika.

Vad för ingredienser?

När man sätter samman ett smörrebröd finns det vissa klassiker som kännare av dessa delikatesser ofta känner till. Dock är det ingenting som hindrar att man tar ut svängarna och hittar på någonting helt eget. Faktum är att de flesta smörrebröd som serveras inte följer någon strikt receptbok. Stommen utgörs av en mindre skiva bröd, ofta råg, som bär upp en rad läckerheter. Det är inte ovanligt att man använder inspiration från traditionella rätter när man bygger ett smörrebröd. Stekt fisk, kallskuret, sallad och dressingar förekommer ofta och i riklig volym.

Här finns information om att beställa smörrebröd. Går man via proffs kan man känna sig förvissad om att man bjuder på smörrebröd av bästa sort!

En smörgåstårta kan på sätt och vis påminna om tanken bakom smörrebröd. Dock är den senare en helt annan slags rätt. Den gemensamma hållningen för båda dessa är att man använder någonting så klassiskt och traditionellt som en smörgås för att komponera en hel rätt! Ett utmärkt exempel på hur man med enkla och fina råvaror kan lyfta en rätt till att bli någonting bättre. Som dryck till dessa delikata munsbitar kan man experimentera med allt ifrån öl till juicer eller vin. Det finns ingenting som säger vad som är rätt eller fel, men för många är danskt öl en självklarhet så fort man talar om smörrebröd. Kanske till och med i sällskap av en snaps vilken tillför ytterligare en del av upplevelsen. I Sverige finns det serveringar som fokuserar på smörrebröd generellt. Kanske är detta en ny trend som biter sig fast?