På ålderns höst vill de flesta nog ha så mycket pengar som möjligt att röra sig med. Faktum är att det inte krävs särskilt mycket arbete för att öka sin månadsinkomst som pensionär åtminstone lite grann. Börjar man i tid och sparar långsiktigt, finns det möjligheter att öka sin pension ansenligt. Men hur gör man egentligen?
Genom amortering
Genom att amortera får man lägre ränteutgifter allt eftersom bolånet minskar. Med det i åtanke, kan amortering anses vara ett slags långsiktigt sparande. Som pensionär är det vanligt att man står inför beslutet att sälja bostaden, eller ansöka om nya lån på huset för att få loss pengar.
Samtidigt finns det nackdelar med det också. Den första är givetvis kortsiktig, att man inte har tillgång till pengarna på en gång, men det kan de flesta vara beredda på att se förbi. Däremot binds pengarna du amorterar i bostaden, vilket kan orsaka lite besvär längre fram.
Genom PPM
Ungefär en sjundedel av den allmänna pensionen har du möjlighet att placera själv. Dock ligger det genomsnittliga PPM-kontot en bit lägre än privata fondbolag (som t.ex. Advisor) som placerar dessa pengar åt dem som vill. Ett exempel på det är just Advisor, som med sin PPM förvaltning uppvisar bättre resultat än Pensionsmyndigheten, enligt siffror på deras hemsida.
Till exempel skriver Advisor att ett genomsnittligt PPM konto låg +105,0 mellan åren 2000 – 2016, medan PPM konton hos Advisor ökade med hela +302,1 procent under samma period.
Investeringssparkonto
Sparar man inom ramen för ett ISK, betalar man ingen reavinstskatt. Många rekommenderar att man gör detta, bland annat ovan nämnda Advisor som sysslar med PPM förvaltning. Dock är det inte helt skattefritt – en schablonskatt ska betalas på värdet av tillgångarna på kontot samt insättningarna under året. Dock är schablonskatten låg, då den går efter statslåneräntan, som har visat sig ligga på låga nivåer på senare år.
Löneväxling
En löneväxling kan vara ett effektivt sätt att få mer pengar till pensionen. Vid en löneväxling sjunger nämligen arbetsgivaravgiften (ca 31 procent), till en löneskatt på ca 24 procent. Det här gör att mer av din lön kan gå till pensionen, utan att kostnaden blir högre.
Däremot måste du tjäna minst 40 000 kronor i månaden för att inte andra förmåner ska gå förlorade. Dock kan du spara mer eftersom du sparar med oskattade pengar.