Tänkvärda nyheter

Vägen till körkortet

Vägen till körkortet

Om det är så att du planerar att ta körkort, så kan du antingen gå en intensivkurs för körkort i Stockholm, köra privat eller skriva in dig på en trafikskola. Oavsett vad du väljer så är det en viss väg du ska gå, för att klara av att ta ditt körkort. Du ska allra först ansöka om ett körkortstillstånd. Du ska då även skicka in ett synintyg, som är max 2 månader gammalt. Du måste ha minst 0,5 i synskärpa för att vara godkänd. Ansökan om tillstånd görs hos Transportstyrelsen. Ditt körkortstillstånd är giltigt i 5 år.

Köra privat, på trafikskola eller gå intensivkurs

Du måste genomgå en teoriutbildning samt ta körlektioner för att kunna ta ditt körkort. Det finns tre vägar att gå. Du kan gå på en intensivkurs för körkort i Stockholm. Då kombineras teori med körning under en kort, intensiv tid. Oftast 2 veckor men ibland mer. Priset för intensivkurs körkort varierar beroende på dina förkunskaper. Du kan även skriva in dig på en trafikskola. Du får då boka in dig på körlektioner samt gå en teoriutbildning som de håller i. Det går även att köra privat. Du och den person du ska köra med måste genomgå en introduktionskurs eller handledarkurs före ni får börja öva tillsammans. Personen du ska köra med måste minst vara 24 år samt haft körkort minst 5 år av de senaste 10.

Obligatoriska moment

Övningskörning och teori är inte obligatoriska, men ofta ett måste för att du ska klara av att ta körkortet. Dock finns det ett moment som är obligatorisk och det är riskutbildning. Den består av två delar, ofta kallade för riskettan och risktvåan. Riskettan består av en teoretisk del där du får lära dig mer om riskfyllda beteende, alkohol och droger i trafiken. Denna del brukar vara på minst 3 timmar. Därefter kommer risktvåan, även känt som halkbana. Du får då testa på att köra bil på halt underlag bland annat.

Teoriprov och förarprov

När du genomfört riskutbildning samt är bekväm med körning och känner dig säker på teorin så är det dags att du skriver teoriprovet samt gör din uppkörning. Går du på en intensivkurs för att ta körkort i Stockholm så hjälper de dig med att boka in detta. Från mars 2020 måste du ha ett godkänt kunskapsprov innan du får göra ditt förarprov. Giltighetstiden för godkänt teoriprov är 4 månader för behörighet B.