Tänkvärda nyheter

BCAA ökar muskeltillväxten

BCAA ökar muskeltillväxten

BCAA ökar muskeltillväxten

En av fördelarna med grenade aminosyror (BCAA) är det sätt på vilket kroppen hanterar dem. Vanligtvis färdas de aminosyror du tillför kroppen till levern, där de bryts ner för att användas av kroppen som bränsle eller används för att reparera och bygga muskler och andra vävnader. BCAA kan ofta förbigå levern och skickas direkt till musklerna, vilket gör att muskelvävnaderna kan använda dem som bränsle eller för att bygga och reparera vävnaderna.

Kosttillskott med BCAA fyller således två viktiga funktioner för dig som tränar: de kan antingen användas som en energikälla under träningspasset eller för att reparera och bygga muskler efter träningen. Detta är också anledningen till att du rekommenderas att ta dessa kosttillskott såväl före som under och efter träningspasset.

Ju längre och mer intensivt ditt träningspass är, desto större mängd grenade aminosyror kommer användas som bränsle. Därför kan du hjälpa din kropp att bibehålla energinivån under träningspasset och träna mer intensivt om du tar BCAA före träningen. Du kanske inte känner av effekten på samma sätt som då du tar andra pre workouts, men särskilt de personer som för första gången tar BCAA under träningspasset upplever ofta att träningen känns mer hanterbar och behaglig.

BCAA stimulerar proteinsyntesen

Den främsta anledningen till att BCAA har blivit ett så pass populärt kosttillskott bland kroppsbyggare är de grenade aminosyrornas förmåga att öka muskeltillväxten. Muskelvävnad består av protein och protein består av aminosyror. En muskel kan växa sig större genom att binda ihop aminosyror för att på så sätt skapa mer protein. Det är denna process som kallas proteinsyntesen. De grenade aminosyrorna utgör en viktig del av de proteinsträngar som tillsammans bildar muskelvävnad.

BCAA är dock inte bara en byggsten som används av kroppen för att bygga muskler. Forskning visar också att de grenade aminosyrorna, särskilt leucin, ökar muskeltillväxten genom att stimulera proteinsyntesen. Leucin sätter igång denna process och ökar även insulinnivåerna i din kropp. Insulin är ett anabolt hormon som ytterligare stimulerar muskelsyntesen.

BCAA ökar även nivåerna av tillväxthormon (GH). Forskning visar att tränande personer som tar grenade aminosyror som kosttillskott i en månad får en förhöjd nivå av tillväxthormon efter träningspasset.