Tänkvärda nyheter

Din guide till olika cykeldelar

Din guide till olika cykeldelar

Din guide till olika cykeldelar

Har du funderat på vad som egentligen är fel när cykeln börjar gnissla eller tramporna hoppar. Med vår guide till skötsel av olika cykeldelar hoppas vi att du i framtiden enklare kan identifiera vilken cykeldel det är fel på, och vad du kan göra åt det. Fördelar med äldre cyklar är att man kan reparera mycket själv, har man skaffat sig en elcykel kan det vara svårare att laga själv utan man kan behöva en verkstad för att underhålla en elcykel.

Pedaler

Om du känner att pedalerna börjar gnissla och skava, kan de behöva dras åt. Detta är viktigt för att undvika att skada andra cykeldelar, såsom pedalernas gängor.

Slang och däck

Om du får punktering då och då kan det räcka med att laga slangen, men om du får punktering mycket ofta kan det vara en annan cykeldel det är fel på, nämligen däcket. När däcket är slitet skyddar det inte slangen lika bra längre. Byt därför ut däcket för att slippa laga punktering hela tiden.

Och glöm inte att hålla däcken välpumpade, så rullar cykeln bättre! I många städer finns det cykelpumpar utplacerade på strategiska platser, men det kan alltid vara bra att investera i en cykelpump. Om du löper en cykelpump med manometer kan du dessutom ha koll på hur högt trycket är i däcken.

Kedjan

Håll kedjan välsmord så slipper du byta ut denna cykeldel särskilt ofta. Skulle kedjan ha slitits och blivit för lång, räcker det ofta med att plocka bort en eller ett par länkar, du behöver alltså inte byta ut hela kedjan. Det är mindre risk att kedjan hopaps av om du håller den välsträckt.

Bromsar

Tycker du att det känns ovanligt tungt att cykla? Det kan bero på att denna cykeldel ligger och trycker emot fälgen. Det har samma effekt som att du konstant bromsar. Som tur är så är det enkelt att justera. Med handen kan du flytta bromsen så att hjulet rullar fritt.

Och slutligen…

För att slippa byta ut cykeldelar så ofta finns det ett effektivt knep att ta till: håll cykeln ren! Det är det enklaste sättet att se till att cykeldelarna håller sig i form. För att göra rent din cykel och de olika cykeldelarna behöver du bara en diskborste eller en svamp, en hink med ljummet vatten och diskmedel. Varför inte passa på att tvätta cykeln varje gång du tar fram den på våren till exempel?

Vi önskar dig lycka till och hoppas att du i framtiden kan ta väl hand om din cykel och de olika cykeldelarna.