Tänkvärda nyheter

Polisen och villalarm

Polisen och villalarm

Polisen och villalarm

Du kommer hem efter helgen på landet. Det första du ser är den uppbrutna altandörren. Sedan oredan i hallen, i vardagsrummet. I hela huset. Du har haft inbrott. Antalet bostadsinbrott ökar och bara några få procent klaras upp. Men vad gör polisen efter ett inbrott? Och vad bör du göra för att underlätta polisens arbete att hitta tjuvarna och kanske framför allt, hitta dina stulna ägodelar.

Gör en detaljerad polisanmälan och rör inget

Till att börja med måste du förstås anmäla inbrottet till polisen. Ju mer information och ju fler detaljer du kan uppge desto högre är sannolikheten att polisen kan klara upp det. Exempelvis är det bra att tala om hur gärningspersonen har tagit sig in, hur många dörrar hen har passerat och om de är uppbrutna. Också övriga skador vill polisen få reda på i det här stadiet. Och om det finns någon som har sett eller hört något som kan ha samband med inbrottet kan den informationen vara till hjälp. Ett villalarm med väktare hjälper med andra ord i polisens arbete med bevis och vittnen.

När du gjort en anmälan skickar polisen en utredningsgrupp som gör en teknisk undersökning i jakt på spår efter tjuvarna. I Stockholm sker det inom 48 timmar och innan de kommer är det viktigt att du inte rör något på brottsplatsen. Eller i vart fall så lite som möjligt. I den tekniska undersökning som då sker letar man efter spår av alla möjliga slag. Fotavtryck, fingeravtryck, spår efter verktyg och annat som kan hjälpa polisen. De letar också efter blod- och salivspår från gärningspersonen eller -personerna. Även om det inte skulle hjälpa vid utredningen av just ditt inbrott kan det vara till nytta om samma förövare grips för ett annat brott vid ett senare tillfälle.

Villalarm del i polisens arbete

Villalarm innebär inte bara sirener idag. Tekniken har kommit långt och idag har de flesta villalarmen rörelsedektorer och kameror. Dessa tillgångar kan hjälpa polisen med att samla bevismaterial och med hjälp av bilder på inbrottstjuven kan hen till och med hittas och häktas. Även väktaren som skickas ut av larmcentralen hör och ser mycket och är ett viktigt vittne för polisen. Därför är det viktigt att ha ett villalarm som är uppkopplat till en larmcentral, annars har man ett larm utan väktare.