Tänkvärda nyheter

Fem tips för bättre kommunikation i förhållandet

Fem tips för bättre kommunikation i förhållandet

De flesta har nog hört någon gång att god kommunikation är nyckeln till ett långt och lyckligt förhållande. Det är dock inte alltid så enkelt som det låter. Känner man att kommunikationen brister kan det dock vara värt att jobba på. Det kan nämligen vara det som avgör hur bra förhållandet faktiskt blir.

Stanna upp och lyssna

Det här rådet har du säkert hört någon gång. När man väl är mitt uppe i en diskussion är det dock lättare sagt än gjort. Att åsidosätta sin egen poäng en stund under en diskussion, för att lyssna på den andra, kan kräva viss viljestyrka. Ofta är man rädd för att inte få fram sin egen poäng – och därför vill man föra diskussionen. Att få hjälp via sakkunniga med parrådgivning i Sollentuna är någonting som många valt att försöka. Resultatet kan många gånger bli att man får en öppnare ton i samtal där båda får ge uttryck för sina behov och insikter.

Bli en bättre lyssnare

Den som har pratat med en psykolog kanske har märkt att denne ofta upprepar det som klienten säger. Genom att göra det ”tvingar” man sig själv till att lyssna och att uppfatta vad personen säger. Den här metoden bör kanske användas med viss försiktighet. Om man upprepar för mycket, och gör det i en viss ton, kan den andra parten tolka det som att man gör narr av dem. Använd tekniken sparsamt, och gör det genuint för att faktiskt öka din förståelse för vad partnern säger. Om de frågar, kan du helt enkelt svara på varför du gör det.

Testa parrådgivning

Parrådgivning med en erfaren terapeut kan göra mycket för kommunikationen. Parrådgivning, eller parsamtal som det kallas, finns som en gren under kommunens familjerådgivning, men det finns också privata mottagningar. Att gå till en privat mottagning kostar lite mer, men du har å andra sidan ett större urval av terapeuter att välja bland. Vad det kostar hos kommunen varierar. På Sollentuna kommuns hemsida kan vi läsa att det kostar 400 kronor per besök – om vi jämför Sollentuna och en angränsande kommun ser vi att det är 50 kronor dyrare i Sollentuna. Privata mottagningar kan kosta ungefär det dubbla – eller mer. En tydlig skillnad är dock att antalet samtal är begränsade hos kommunen.

Med parrådgivning har ni en utomstående och oberoende part som kan guida er kommunikation. Förutom att ni pratar bättre under sessionerna, får ni också verktyg som ni kan använda er av senare. Således kan det vara en god investering för förhållandet.