Tänkvärda nyheter

Olika typer av korsetter

Olika typer av korsetter

Korsetter har troligen använts ända sedan 1500-talet men har förändrats en del genom åren. Det finns modeller som formar mer eller mindre hela överkroppen och dom som fokuserar endast på midjan. Dessutom finns korsetter avsedda för medicinsk användning, vilka troligen är dom mest moderna, även om dom inte används i modesyfte.

Överbystkorsett

Överbystkorsetter är korsetter som täcker bysten och som går ända ner över höfterna. Kort och gott är det en korsett som formar hela överkroppen och som ger en vacker och jämn form. Denna modell av korsetter var vanliga på 1800-talet, då dom övre och undre partierna kring byst och höft var något elastiska medans midjan var hårdare.

Skenor finns ofta insydda längs sidorna för att ge den extra stabilitet och vanligen finns också snörning så att man kan dra åt så lite eller mycket man själv önskar. Under den tid som korsetter var som vanligast var det vanligt att man drog åt så mycket det bara gick för att få midjan så smal som möjligt. Det var inte ovanligt att kvinnor svimmade på grund av detta, något som tack och lov inte händer idag.

Underbystkorsett

Underbystkorsetten börjar, precis som namnet antyder, under bysten och sträcker sig sedan en bit ned på höften. Även denna modell har ofta snörning bak och syftet är att ge en slät form med smalare midja. Förr var den här modellen ofta spetsig framtill.

Midjekorsett

Midjekorsetten påminner lite om underbystkorsetten eftersom den främst framhäver just midjan. Detta är dock en kortare modell som slutar strax ovanför höften, och genom att snörningen dras åt relativt hårt ger det en illusion av att höfterna och bysten är större medans midjan ser mycket smal ut.

Midjekorsetten kallas även för:

  • Waspie
  • Ribbon
  • Waist Cinch

Korsetter i medicinskt syfte

Korsetter används inte bara av dom som tycker det är ett snyggt plagg, utan också av många som har olika typer av ryggproblem. Medicinsk framtagna korsetter ser dock helt annorlunda ut, och är såklart gjorda av andra typer av material. Syftet med dessa är att avlasta och ge stöd åt ryggen vid till exempel diskbråck eller skolios.

Bara under den här kategorin finns en uppsjö av olika korsetter att välja bland, och för att hitta rätt korsett för den åkomma man har kan det vara bra att rådfråga med läkare eller annan kunnig inom området.